Gumlegrød

- egnet til nybegynderen på mad ved 5-6 måneder

Mængde: Et par portioner eller flere smagsprøver alt efter appetit
Tilberedningstid: Ca. 15 minutter, dog skal kornkernerne stå i blød i 10-12 timer

Gumlegrød indeholder gluten fra rug, byg og spelt(hvedekorn)

Begyndergrød behøver ikke altid være flydende, for mange børn i 5-6 mdrs. alderen mestrer fint at gumle. Derfor er denne grød egnet til alle som gumler.

Rug, byg og hvede bør stilles i blød i koldt vand i ca. 12 timer, hvorved mineralerne bl.a. jern i grøden bliver lettere at optage, og det er godt for barnets vækst.

Tilsæt lidt frugt eller andre C-vitaminrige grøntsager til dit barns grød, fx peberfrugt eller broccoli, da C-vitamin fra frugt og grønt hjælper på kroppens optagelse af jern.

 

Det skal du bruge

1 spsk rugflager
1 spsk bygflager
1 spsk speltflager
1 tsk smør eller blandingsprodukt
Ca. ½ dl færdigblandet modermælkserstatning

1-2 spsk frugtmos/frugtgrød

Evt. drys af blendede nødder. Se opskrift Nødde- og havre-mandeldrys.

 

Sådan gør du

Bland flagerne i en lille gryde. Hæld 2 dl koldt vand på og læg låg på.

Stil gryden i køleskab natten over eller i 10–12 timer.

 

Næste dag
Bring grøden i kog. Rør undervejs.

Lad grøden småkoge med låg i 10-12 minutter, til den er blevet cremet. Pisk den sammen med fedtstoffet. Tilsæt en lille smule vand hvis den er alt for tyk, men husk der også skal være plads til modermælkserstatningen.

Sluk for grøden og pisk modermælkserstatning i.

 

Servering

Tilsæt lidt frugtgrød eller mos til grøden, fx hindbærgrød, se opskrift Hindbærgrød. Drys lidt blendede nødder på toppen, det smager godt. Se opskrift Nødde- og havredrys.

 

Holdbarhed

Vil du gemme en portion gumlegrød, gem da uden modermælkserstatning og fedtstof og køl straks portionen ned. Holdbarheden er et døgn på køl i tætsluttende beholder. Før du giver grøden igen, bør den koges igennem og boble et par minutter – tilsæt evt. lidt vand. Herefter tages den af varmen og der tilsættes fedtstof og modermælkserstatning.

Gumlegrøden er også velegnet til at fryse. Holdbarheden på frost er 1 måned.